Jelenlegi hely
Meghívó a Lőrinczi Piacra egy főzőversenyre: Élőzene: Sasmusic.
Részletek
IPA MAGYAR SZEKCIÓ
KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE,
A SZABADTŰZI LOVAGREND
ÉS A
LŐRINC PIAC
I.
GASZTRONÓMIA ÉS A PIAC TALÁLKOZÁSA
SZABATÉRI FŐZŐ VERSENYE
BUDAPEST XVIII. KERÜLET
PESTLŐRINC, BALASSA BÁLINT U. 2-10.
2014. november 23.
VERSENY FELHÍVÁSA és TÁJÉKOZTATÓJA
Verseny célja: Versenyzési lehetőségek biztosítása a piaci termékek, a főzés-sütés kedvelőinek, szabadban elkészíthető ételek bemutatása, illetve a vásárló közönséggel való találkozás és a családi és baráti kapcsolatok ápolása hagyományteremtő jelleggel.
Verseny fővédnökei:
Ughy Attila Gábor Budapest XVIII. Ker. Polgármestere
Dr. Simon Tamás IPA Magyar Szekció Elnöke , a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere
Védnökök és támogatóink: Pál János Lőrincz Piac Kft. ügyvezető igazgatója
Soós Zoltán Soóstészta Kft. tulajdonos
Mádl Ferenc Korona Tészta Kft.
Rendező Szervezetek: IPA MSZ Közép-Magyarországi Szervezete
Szabadtűzi Lovagrend Rendvédelmi Főkapitánysága
Lőrincz Piac Kft.
Lebonyolításért felelős:
Lovasi József – IPA MSZ Közép-Magyarországi Szervezet Elnöke
Szalóki Sándor – IPA MSZ KMSZ tagja
Zsűri tiszteletbeli elnöke :
Elnök : Kelemen Endre Venesz díjas mesterszakács, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri tagja
Tagok : Dózsa György Schnitta díjas éttermi mester, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri tagja
Schwarz András Hotel Ibis Aero főszakácsa, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri tagja
Wenzelné Vigh Maya Venesz díjas Mester Cukrász, az Első Fehérasztal Lovagrend Mestere
Szikora Zoltán MNGSZ Somalier Bizottság Elnöke, borász
Rendezvény helyszíne : Lőrinci Garázs Piac (Bolhapiac)
Budapest XVIII. Ker. Balassa Bálint u. 2-10. szám
A terület zárt és fedett tetővel ellátott a kijelölt főzőhelyeknél.
Parkolási lehetőség: a gasztronómiai rendezvényre érkező csapatoknak a zárt területen kijelölt gépkocsi várakozó helyen. Minden csapat 1, de legfeljebb 2 gépkocsi parkolási lehetőséget kap. Ehhez kérjük a rendszámot is megküldeni, hogy e-mailben a behajtási engedélyt ki tudjuk küldeni!
A verseny jellege: szabadtűzön megvalósítható ételek készítésével csapat és egyéni verseny.
Csapat összetétele: - a főzőcsapat 1 fő vezető „szakácsból” és számtalan segítőből, „kuktából” áll.
- sütemény készítés esetén a benevező dönti el, hogy kollektív, vagy egyéni
alkotás, amit a zsűri elé visz.
A verseny kategóriái:
I. A szervezők által biztosított libahúsból készített Márton naphoz köthető ételek,
II. A szervezők által biztosított marhahúsból készített bográcsos ételek,
III. Szabadban elkészített sütemények
IV. A forralt borok és alkoholmentes forró italok
V. A pálinka kóstoló és mustra
Az ételek elkészítési lehetőségei: Nyílt tűzön (gáz, vagy fa), bográcsban, faszénparázson vagy elekt-
romos főző, sütő eszközök használatával. Kérjük, amennyiben lehetséges, saját eszközöket mindenki hozzon magával (gázpalackot, gázégő fejet is). Elektromos áram szükségletet a jelentkezéssel egy időben kérjük jelezni !!!
Fával tüzelés esetén lemez alátét használata kötelező!!!
A helyszínen tűzifát biztosítunk !!
Főzési adagszám: Minimum 15 fő részére ( 1 adag a zsűrinek )
Elkészítési időtartam: 0900 – 1200 óra , Zsűrinek 12.00-14.00 óra között lehet bemutatni
Elkészíthető ételek: Nemzeti vagy tájjellegű ételkülönlegességek
Nevezési határidő: 2014. november 15-ig nevezési lappal ! ( 1. sz. melléklet )
Levélben: IPA Magyar Szekció Közép-Magyarországi Szervezet 2234 Maglód Wodiáner u.20.
E-mailen: ipajozsi@vipmail.hu, lovasiviktor@gmail.hu , paljanos@lorincpiac.hu
Nevezési díj: 4.000,- Ft csapat, befizetés átutalással, vagy a helyszínen!
A nevezési díj ellenében a csapatok az a két fő ételhez a szervezőktől kapnak 2,5 kg marhahúst ( fartő, vagy szegy ) , 2,5 kg libahúst, valamint az általuk ( 2. Sz. melléklet szerint ) igényelt alapanyagot.
Kérjük a csapatokat, hogy hozzanak magukkal ajándékot és járuljanak hozzá a versenyszámok díjazásához
Szálláslehetőségek: a rendezvény területe közelében igény szerint tudunk biztosítani.
Bankszámla szám : UniCredit : 10918001-00000077-59120009
bank számlára, ( IBAN : HU65 1091 8001 0000 0077 5912 0009 )
Díjazás:
1. kategória: I - III. Serleg, oklevél és érem
2. kategória: I-III. Serleg, oklevél és érem
3. kategória: (sütemények) I-III. Serleg, oklevél, és érem
4. kategória: (forró italok ) I-III. serleg, oklevél, és érem
5. kategória: I - III. Serleg, oklevél és érem
Vándorkupa : a Piac legjobb főzőcsapata részére, az a csapat, amely minden kategóriában bemutatkozik és a legtöbb pontot érte el összesítésben !
Különdíj: a zsűri által a helyezetteken kívül ara érdemesnek ítélt, valamint Szabadtűzi Lovagrend
felajánlásával a népi hagyományokat leginkább ápoló csapat részére
A részvétel feltétele a szabadban főzni szeretés!
Főzőhely kijelölése :
A nevezések sorrendjébe a csapatok sorszámot kapnak, mely egyben a főzőhely számát is jelenti majd. Az egy szervezethez tartozó csapatok természetesen egymás mellet foglalhatnak helyet.
A csapatoknak lehetőség nyílig a bemutatkozásra szóban, illetve a főzőhelyen kialakított ismertető anyagok segítségével.
Rendezvény és kísérő szabadidős lehetőségek
2014. 11.23. 06.00-14.00 motorbörze és bolhapiac piac parkolójában
Gasztronómiai rendezvény:
07.00-8.00 – regisztráció, a nyersanyagok kiosztása
08.00-09.00 felkészülés a versenyre
09.00 rendezvény ünnepélyes megnyitója,
09.10- főzőverseny kezdete - ágyúlövéssel hagyományőrzők
közben : 09.15- élőzene a színpadon és gasztronómiai totó kitöltés
10.00-tól gyermek programok ( külön kiírás szerint )
10.00-11.00 a forralt bor bemutatása, zsűrizése
11.00 Bihari Gellért Sand Up műsora
11.00-12.00 a pálinkák zsűrizése
12.00.14.00 elkészített ételek bemutatása a zsűrinek
16.00 eredményhirdetés a kiírt kategóriánként
VERSENY RÉSZLETEZÉSE
A megjelölt napon a versenyző csapatok egy-egy képviselője reggel – a program tervben meghatározott időben - találkozik a szervezőkkel. Ekkor kapják meg az ételek elkészítéséhez szükséges húst (mindenki azonos állatból származó húsból készíti az ott helyszínen általa megálmodott ételféleséget). Másfajta húsokból is lehet készíteni ételeket a versenyre, de az ahhoz szükséges húsokat és anyagokat a versenyző biztosítja, igazolva az eredetet, származási helyet. A szervezők által biztosított nyersanyagokat fel kell használni, illetve zsűrizendő ételt kell készíteni. A versenynap reggelén történik a megküldött jelentkezési lapok alapján a csapatok regisztrálása, amikor közölni kell a készítendő étel elnevezését, illetve ekkor kerül sor a főzési helyek kisorsolására is.
A tűzgyújtás idejét egy harsonaszó – vagy más hangot adó eszköz - jelzi majd a programtervben meghatározott időpontban. A start jel elhangzása előtt az alapanyag átvizsgálására, tisztítására és a kiegészítő anyagok kihelyezésére, előkészítésére van lehetőségük a versenyző csapatoknak. Amennyiben a startjel elhangzása előtt valamelyik csapat tüzet gyújt a versenybogrács alá, kizárja saját magát a versenyből
Zsűrizésre az elkészült ételeket az eligazításon elhangzott időpontban lehet a zsűri asztalán elhelyezni. Az étele leadáskor minden csapat a zsűri felé a kínálást megerősítheti egy rövid produkcióval. A meghatározott időbe a zsűri elé tálalt, az asztalon elhelyezett elkészült ételek vesznek részt a versenyben.
A zsűri részére minden csapat egy adagot az általa elkészített étel (ételekből) kitálalva tányéron adja le. A verseny ételek bírálatát két zsűri ( páratlan és páros zsűri végzi ).
A zsűrinek leadott ételtároló edényét a zsűri munkájának befejezését követően vihetik el a csapatok.
Zsűrizés és a készített ételek elfogyasztása után minden csapat köteles a saját területét rendbe rakni, a kölcsönzött eszközöket visszaadni, melyekért anyagilag felelősek.
NYERSANYAG
A versenyző csapatok által igényelt és helyszínen biztosított támogatók segítséggel mindenki egyforma vágóállat húsát, illetve kiegészítő alapanyagokat. A fűszereket minden csapat hozza magával, mert azt nem biztos, hogy ugyan olyant tudunk biztosítani, mint amit kérnek, illetve felhasználni szeretnének. kapja. Az elkészítéshez szükséges egyéb ízesítőkről és nyersanyagokról a versenyző gondoskodik.
ZSŰRIZÉS
A „a Piac legjobb főzőcsapata” címért az előírások szerinti nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján lesz az értékelés. A zsűritagok egyenként pontozzák-értékelik a csapatokat, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott csapat helyezését, a végeredményt.
A zsűri a főzés megkezdésétől a tálalásig végig pontoz! (Szempontok: megjelenés, tisztaság, ésszerűség, csapatmunka, tálalás, hőfok, íz, stb.)
A készételből egy adagot kitálalva a zsűrinek kell biztosítani a bíráláshoz. Az elkészült ételeket kérjük majd a zsűrizés végéig meghagyni és melegen tartani, mert így az esetleges viták elkerülhetők.
A zsűri végeredménye alapján kerül kihirdetésre az „a Piac legjobb főzőcsapata” cím viselésére jogosult személy és csapat megnevezése, a második és a harmadik helyezett a „a Piac legjobb Kutája” címet kapja, így a következő évben is köteles újból indulni (megvédeni címét).
Különdíjak esetében a különdíjat adó cég, a zsűri és független 3 fős bizottság tagjai a rendezők döntik el, hogy kinek ítélik oda.
SÜTEMÉNY készítő verseny
A versenyben csak amatőr „cukrászok” vehetnek részt.
A sütő versenyre benevezőknek a saját maguk által készített süteményekből 5 szelet süteményt, illetve torta vagy más látványában egész készítmény esetén egy egészben kell leadni a zsűrizésre. A visszamaradt sütemények a készítők a saját csapatuk helyén bemutathatják, illetve közfogyasztásra kiállíthatják.
A zsűri a készítmények formáját, hagyományosságát, munkaigényét, látványát és ízét veszik figyelembe.
A zsűri döntése alapján az 1-3 helyezett oklevél, serleg és különdíjazásban részesül. Esetlegesen a díjazottakon kívül a zsűrinek lehetősége van különdíj odaítélésére.
A legjobb süteménykészítő egy évre az „a Piac legjobb Cukrásza” viselésére jogosult.
Szervező Bizottság